Hartritmevariabiliteit, wat is het en hoe gebruik ik het?


HRV is een begrip dat de laatste paar maanden enorm in populariteit is toegenomen. Het meten van de HRV wordt tegenwoordig gezien als een valide en betrouwbare methode om de algehele fitheid van een persoon aan te duiden. Vele topsporters gebruiken tegenwoordig de HRV-waarde om overtraindheid te bepalen en voor te zijn. Dit geeft dus de mogelijkheid om het vage begrip overtraindheid aan te duiden in een meetbare waarde.

De HRV-waarde is een waarde die op een schaal van 0-100 aangeeft in hoeverre de tijd per hartslag verschilt. Onderstaand plaatje laat dit duidelijk zien.

Iedere hartslag verschilt de tijd tot samentrekking steeds een klein beetje, indien deze variatie groot is wordt dit gezien als gezond (volgens onderzoek van Mark Sisson).

Dit verschil tussen de hartslagen kan vrij simpel gemeten worden met een hartslagband (optical-HR helaas niet). Wat ik aanraad is de gratis app Elite HRV, deze app detecteert je hartslag meter en meet in twee en een halve minuut de HRV en HR. Deze app geeft je vervolgens een duidelijk overzicht over je waardes en naar mate je vaker iedere ochtend meet geeft de app je een zeer accuraat overzicht over of je fit of overtraind bent (t.o.v eerdere metingen). Hierbij is wat ik tussen haakjes zet enorm belangrijk “t.o.v. eerdere metingen”. Bij de HRV geldt (nog strenger dan bij normale HR) dat de waarde enorm persoonlijk is. De ene persoon is fit met een HRV van 40 (zoals ikzelf) en de andere persoon pas bij een HRV van 80. Hierom is het enorm belangrijk om je waardes met jezelf te vergelijken in plaats van met range waardes gevonden in literatuur.

Kort samengevat geeft de HRV dus een algehele persoonlijke fitheid score die gebruikt kan worden om efficiënt te trainen en overtraining te voorkomen. De HRV wordt voornamelijk beïnvloed door stress, training en slaap. De Elite HRV app leert je om je waardes te vergelijken en te begrijpen zolang je netjes de ochtendmetingen iedere of bijna iedere dag doet. En dit allemaal met alleen maar een hartslagband en een smartphone, twee apparaten die je waarschijnlijk toch al thuis hebt liggen.